Sposób przygotowania:
Chłodnik Eli ze szczawiu i ogórkówprzygotowanie składników
Szczaw przebrać, opłukać i usunąć ogonki. Szczaw pokroić w paski.
przygotowanie składników cd
Do pokrojonego szczawiu wlać 200 ml wrzącej wody i wymieszać.
przygotowanie składników cd
Świeży ogórek umyć. Ogórki małosolne i świeży ogórek zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie składników cd
Koperek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić.
przygotowanie chłodnika
Kefir i śmietanę mocno schłodzić. Wlać kefir i śmietanę do garnka i zmiksować.
przygotowanie chłodnika cd
Do kefiru ze śmietaną dodać szczaw, ogórki i koperek. Doprawić chłodnik do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Chłodnik włożyć do lodówki na 2 godziny żeby się schłodził. Po wyjęciu z lodówki chłodnik wymieszać, rozlać na talerze i dodać po 2 jajka ugotowane na twardo. Smacznego!