mkowalski

mkowalski

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Chłodnik gruszkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny i niecodzienny chłodnik gruszkowy.

Chłodnik gruszkowy

Składniki:

Chłodnik gruszkowy

 

  • 70 dag miękkich gruszek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 10 dag sera pleśniowego
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 220 ml śmietanki kremówki
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz (najlpiej biały pieprz)

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik gruszkowy
Gruszki obrać, rozciąć na połówki, usunąć gniazda nasienne a miąższ pokroić w kostkę. Gruszki oraz plasterki selera zalać niewielką ilością wody i gotować przez około 15 minut( nać selera pozostawić do dekoracji). Następnie schłodzić i zmiksować na krem. Zagotować bulion, a następnie dodać puree gruszkowe oraz starty ser. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu aż ser się stopi. Doprawić solą , pieprzem i sokiem z cytryny. Gotową zupę ochłodzić i wymieszać z ubitą śmietanką. Udekorować na koniec listkami selera.

Tagi:

sery ser