Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Chłodnik hiszpański

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do chłodnika można dodać kostki lodu.

Chłodnik hiszpański

Składniki:

Chłodnik hiszpański

 

  • 50 dag pomidorów
  • 30 dag ogórków
  • mały strąk papryki czerwone, zielonej, żółtej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 szklanki wody
  • po łyżce oliwy, octu winnego
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik hiszpański
Obrać i pokroić po jednym ogórku i pomidorze. Przekroić papryki na pól, usunąć gniazdka nasienne i każdą połówkę pokroić w małą kosteczkę. Wszystkie pokrojone składniki włożyć do osobnych miseczek. Chleb zalać wodą i oliwą i octem, odczekać aż się nasączą i zmiksować. Dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Przelać do garnka i wstawić do lodówki, mocno schłodzić. Podawać z pokrojonymi warzywami w osobnych miseczkach.

Tagi:

chleb