oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Chłodnik jabłeczny na mleku zagęszczonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Chłodniki, chłodniki uwielbiam ;)

Chłodnik jabłeczny na mleku zagęszczonym

Składniki:

Chłodnik jabłeczny na mleku zagęszczonym

 

  • 50 dag jabłek
  • 1 szklanka mleka zagęszczonego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 op cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Chłodnik jabłeczny na mleku zagęszczonym
Jabłka umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na cząstki, zalać 3 szklankami wrzącej wody, ugotować i przetrzeć przez sito. Mleko zagęszczone rozprowadzić dwiema szklankami zimnej wody, zagotować z dodatkiem cukru i ostudzić. Do mleka dodawać powoli ostudzony przecier jabłkowy, szybko ubijając trzepaczką. Doprawić do smaku cukrem waniliowym.