Sposób przygotowania:
Chłodnik litewski
Barszcze w torebkach rozpuścić w gorącej wodzie, dodać majeranek, wymieszać i zostawić pod przykryciem do ostygnięcia.
Buraki ugotować w skorupkach, a kiedy ostygną obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do barszczu i wymieszać.
Kiedy barszcz będzie zimny, ogórka i rzodkiewki opłukać. Ogórka obrać ze skóry, a z rzodkiewek ściąć końce i zetrzeć wszystko na tarce o dużych oczkach.
Do barszczu dodać kolejno starte warzywa, koper, szczypior oraz jogurt, wszystko wymieszać i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę przed podaniem.
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na połówki.
Zupę podawać mocno schłodzoną z dodatkiem jajka i ciepłymi, utłuczonymi ziemniakami z wysmażoną cebulką.
Buraki ugotować w skorupkach, a kiedy ostygną obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do barszczu i wymieszać.
Kiedy barszcz będzie zimny, ogórka i rzodkiewki opłukać. Ogórka obrać ze skóry, a z rzodkiewek ściąć końce i zetrzeć wszystko na tarce o dużych oczkach.
Do barszczu dodać kolejno starte warzywa, koper, szczypior oraz jogurt, wszystko wymieszać i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę przed podaniem.
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na połówki.
Zupę podawać mocno schłodzoną z dodatkiem jajka i ciepłymi, utłuczonymi ziemniakami z wysmażoną cebulką.
misia53