jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 430]

Chłodnik litewski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zupa z buraków, ogórków, rzodkiewek, kwaśnego mleka oraz jajek z dodatkiem kopru i szczypioru, podawana na zimno z ciepłymi ziemniakami:)

Chłodnik litewski

Składniki:

Chłodnik litewski

 

  • 1 torebka barszczu czerwonego w proszku Winiary
  • 1 torebka barszczu czerwonego w proszku Knorr
  • 1 litr wody
  • 25 dag buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ długiego, świeżego ogórka
  • 8 rzodkiewek
  • 1 płaska łyżka suszonego majeranku
  • 3-4 łyżki posiekanego szczypioru
  • 3-4 łyżki posiekanego kopru
  • 500 ml jogurtu naturalnego tłustego lub maślanki czy kefiru
  • 3 jaja

 

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik litewski
Barszcze w torebkach rozpuścić w gorącej wodzie, dodać majeranek, wymieszać i zostawić pod przykryciem do ostygnięcia.
Buraki ugotować w skorupkach, a kiedy ostygną obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do barszczu i wymieszać.
Kiedy barszcz będzie zimny, ogórka i rzodkiewki opłukać. Ogórka obrać ze skóry, a z rzodkiewek ściąć końce i zetrzeć wszystko na tarce o dużych oczkach.
Do barszczu dodać kolejno starte warzywa, koper, szczypior oraz jogurt, wszystko wymieszać i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę przed podaniem.
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na połówki.
Zupę podawać mocno schłodzoną z dodatkiem jajka i ciepłymi, utłuczonymi ziemniakami z wysmażoną cebulką.