Podstawą tradycyjnego chłodnika litewskiego jest gotowana botwina, którą łączy się z kwaśną śmietaną, kefirem lub zsiadłym mlekiem. Botwinę i buraki należy dokładnie umyć, a następnie drobno pokroić (buraki w kosteczkę, liście i łodyżki botwiny posiekać). Zupę przygotowuje się na rosole lub bulionie. Po jego zagotowaniu dodaje się buraczki i grubsze łodyżki botwiny i gotuje około 15 minut. Następnie dodaje się liście i kontynuuje gotowanie. Powstały wywar należy ostudzić i dodać do niego kefir lub zsiadłe mleko, śmietanę 18%, posiekany koperek i szczypiorek oraz startego ogórka. Chłodnik z buraka i botwiny doprawia się czosnkiem, octem, solą i pieprzem. Zupę podaje się z jajkiem na twardo, smacznym uzupełnieniem są młode ziemniaczki.
Polecane przepisy do kategorii Chłodnik litewski
Sortuj wg: