caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Chłodnik litewski.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Idealne danie na początek lata

Chłodnik litewski. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chłodnik litewski.

 

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 długi ogórek
  • 5-6 jaj ugotowanych na twardo
  • 1 litr zsiadłego mleka
  • 1 szklanka śmietany do zup
  • dowolna zielenina (szczypiorek, pietruszka, koperek)
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka octu

Sposób przygotowania:

Chłodnik litewski.
Botwinę oczyścic, opłukać i drobno pokroić. Zalać niewielką ilością wody (tyle żeby przykryła warzywa), dodać ocet i ugotować (około pół godziny). Wystudzić. Ogórka umyć, obrać i pokroić w plasterki lub półplasterki. Rzodkiewkę oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Warzywa dodać do botwiny. Zsiadłe mleko wymieszać ze śmietaną, dodać do warzyw. Całość dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem i schłodzić. Do gotowego chłodnika dodać posiekaną zieleninę i wymieszać. Rozlać do talerzy i do każdego włożyć po 1 pokrojonym, ugotowanym na twardo jaju.
Chłodnik litewski.
Botwinę oczyścic opłukać drobno pokroić i ugotowac
Chłodnik litewski.
Rzodkiewke i ogórka pokroic w plasterki i dodać do botwiny
Chłodnik litewski.
Zsiadłe mleko wymieszac ze śmietaną i dodać do warzyw przyprawic do smaku

Tagi:

zupa