Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Chlodnik melonowy

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Owocowa zupa melonowa o delikatnie kokosowej, nutce smakowej.

Chlodnik melonowy

Składniki:

Chlodnik melonowy

 

  • pól dojrzalego, slodkiego, okraglego melona,
  • ok 8 lyzek slodkiej smietanki (30%),
  • 2 lyzki mleczka kokosowego,
  • ok 2 lyzki likieru Amaretto lub Malibu,
  • 2 krople aromatu rumowego,
  • 1 lyzka cukru pudru,
  • kawaleczek arbuza do dokoracji (mozna zrobic kulki i dodac ich wiecej),
  • garsteczka platkow migdalowych do dekoracji (mozna uprazyc na patelni z dodatkiem cukru wanilinowego)

 

Sposób przygotowania:

Chlodnik melonowy
Melona myjemy i osuszamy. Przekrawamy w poprzek na dwie polówki i usuwamy pestki. Dookola skorupki, w odstepie ok 5mm od brzegów, wyznaczamy nozem granice wydrazanego miazszu i wyciagamy go delikatnie lyzka, aby nie uszkodzic skorupy, ktora wykorzystamy pozniej jako naczynie do zupy. Miaz rozdrabiniamy i wraz z likierem, mleczkiem, cukrem i aromatem, miksujemy w blenderze. Z arbuza wykrawamy gwiazdki lub kulki, zostawiamy kilka z nich do dekoracji, zas reszte wrzucamy do miski z masa melonowa. Mieszamy i wstawiamy na co najmniej godzine do lodówki. Zupe podajemy w miseczce. Tuz przed spozyciem, dekorujemy arbuzem i platkami migdalowymi. Chlodnik stanowi kuszaca, slodka alternatywa na upalny podwieczorek.