dzastmi

dzastmi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Chłodnik na botwince

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszna zdrowa i orzeźwiająza zupa na gorące dni

Chłodnik na botwince

Składniki:

Chłodnik na botwince

 

  • pęczek botwina,
  • pęczek rzodkiew,
  • ogórek świeży,
  • szczypior,
  • pęczek koperek,
  • 750 ml maślanka,
  • 200 ml śmietana gęsta,
  • Sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • 2 szt. jaja

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik na botwince
Botwinkę oczyścić, opłukać, pokroić i wrzucić na 1 litr osolonego wrzątku, gotować 10 minut pod przykryciem. Obrać ogórka, pokroić w kostkę, rzodkiew pokroić w plastry, zieleninę umyć i posiekać. Maślankę roztrzepać ze śmietaną, dodać botwinkę z wywarem i pozostałe składniki, przyprawić do smaku, schłodzić. ugotowane jajka pokroić w kostkę dodać do chłodnika.