ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Chłodnik na maślance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chłodnik na upalne jest najlepszą zupą, gasi pragnienie, ochładza ciało od środka, jest pełen witamin, energii.

Chłodnik na maślance

Składniki:

Chłodnik na maślance

 

  • pęczek botwinki 2 sztuki,
  • woda 4 szklanki,
  • kostka rosołowa 2 sztuki,
  • ogórki gruntowe 4 średnie,
  • rzodkiewka 1 pęczek,
  • ząbki czosnku 4 sztuki,
  • szczypiorek 1 pęczek,
  • koperek 1 pęczek,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka,
  • cukier 4 łyżki,
  • ocet - do smaku,
  • pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
  • maślanka 1 litr,
  • jajka ugotowane na twardo 8 sztuk

Sposób przygotowania:

Chłodnik na maślance

ETAP 1:

Chłodnik na maślance
Botwinka musi być dobrze opłukana pod zimną wodą.

Umytą botwinkę drobno pokroić do garnka, kroję liście, łodyżki, buraczki, wlać wodę, wsypać kostki rosołowe, cukier i gotować po zagotowaniu z 5 minut, dobrze wystudzić, najlepiej przygotować wieczorem.

ETAP 2:

Chłodnik na maślance
Składniki przygotowuję krótko przed podaniem.

Obrane ogórki, rzodkiewki duże zetrzeć na tarce grubsze oczka, wsypać drobno pokrojony opłukany szczypiorek, koperek, natkę pietruszki, czosnek starty w tarce do czosnku lub roztarty z ciut solą.

ETAP 3:

Chłodnik na maślance
Mozna również dodać do maślanki śmietanę.

Do zimnej botwinki wsypać pokrojone składniki, pieprz mielony, wlać zimną maślankę, ocet, dobrze wymieszać, ewentualnie dodać do smaku soli, schować do lodówki.

ETAP 4:

Jajka ugotować na twardo, obrane pokroić na ćwiartki, podawać w chłodniku.


Tagi:

zupa chłodnik