Sposób przygotowania:
Chłodnik na maślanceETAP 1:
Umytą botwinkę drobno pokroić do garnka, kroję liście, łodyżki, buraczki, wlać wodę, wsypać kostki rosołowe, cukier i gotować po zagotowaniu z 5 minut, dobrze wystudzić, najlepiej przygotować wieczorem.
ETAP 2:
Obrane ogórki, rzodkiewki duże zetrzeć na tarce grubsze oczka, wsypać drobno pokrojony opłukany szczypiorek, koperek, natkę pietruszki, czosnek starty w tarce do czosnku lub roztarty z ciut solą.
ETAP 3:
Do zimnej botwinki wsypać pokrojone składniki, pieprz mielony, wlać zimną maślankę, ocet, dobrze wymieszać, ewentualnie dodać do smaku soli, schować do lodówki.
ETAP 4:
Jajka ugotować na twardo, obrane pokroić na ćwiartki, podawać w chłodniku.