jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Groszek cukrowy w łupince podsmażony do obiadu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pomysł na coś nowego do obiadu to groszek cukrowy zielony w łupince. Pierwszy raz przygotowałam bo miałam swój ekologiczny z działki.

Groszek cukrowy w łupince podsmażony do obiadu Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Groszek cukrowy w łupince podsmażony do obiadu

 

  • groszek cukrowy w łupince 250 - 300 g
  • parmezan 50 - 180 g
  • bazylia świeża 7 listków
  • sól i pieprz do smaku
  • woda 1 litr
  • olej rzepakowy 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Groszek cukrowy w łupince podsmażony do obiadu
Zebrany groszek cukrowy obcinamy z końcówek i płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą.

Przekładamy następnie do rondelka zalewamy wodą i gotujemy około 3-5 minut aby był chrupiący ale nie rozgotowany. Odlewamy i pozostawiamy na sitku do osączenia.

Rozgrzewamy patelnię z olejem rzepakowym i wrzucamy osączony groszek.

Smażymy chwilkę i posypujemy startym parmezanem oraz pokrojoną świeżą bazylią.

Przyprawiamy pieprzem i solą do smaku i podajemy do obiadu z ziemniakami i dowolnymi dodatkami oraz jako szybkie samodzielne danie.
Groszek cukrowy  w łupince podsmażony do obiadu
zebrany groszek obieramy z końcówek tzn. obcinamy i ewentualnie boki jakieś łyko
Groszek cukrowy  w łupince podsmażony do obiadu
następnie dokładnie płuczemy pod bieżąca wodą
Groszek cukrowy  w łupince podsmażony do obiadu
Obgotować w wodzie około 3 minuty. Podsmażamy na oleju rzepakowym lub innym, posypujemy startym serem
Groszek cukrowy  w łupince podsmażony do obiadu
Bazylię kroimy i posypujemy przyprawiamy solą i pieprzem
Groszek cukrowy  w łupince podsmażony do obiadu
podajemy do obiadu lub samo jako szybkie danie

Tagi:

danie warzywa