Sposób przygotowania:
Chłodnik pomidorowy
Jeden pomidor odłożyć. Resztę pomidorów sparzyć i obrać ze skóry. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Cukinie w plasterki. Na łyżeczce oliwy przesmażyć cebulę. Zdjąć z patelni, podsmażyć plasterki cukinii. Do miksera włożyć pomidory, wlać wodę i zmiksować. Przelać do garnka, dodać przeciśnięty czosnek, pokrojoną bazylię, paprykę, pokrojonego, odłożonego pomidora, i kukurydzę. Stopniowo dodawać obie oliwy wg własnego smaku. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Wstawić na pół godziny do schłodzenia. Wlać do talerzy, na wierzch ułożyć plasterki podsmażonej cukinii. Skropić oliwą i świeżo zmielonym pieprzem. Podać z tostami lub bagietką.
madi356
edytaha