migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Chłodnik szczawiowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny kwaskowy chłodnik w sam raz na upalne dni. Można popijać sam lub podać jako dodatek do obiadu zamiast mizerii czy zsiadłego mleka.

Chłodnik szczawiowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chłodnik szczawiowy

 

  • 70 g świeżego szczawiu (listki już bez ogonków)
  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 200 g śmietany 12%
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki posiekanego koperku
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Chłodnik szczawiowy
Szczaw posiekać. Bulion wlać do garnka i zagotować. Wrzucić posiekany szczaw i gotować 1-2 minuty. Wystudzić.

Potem do szczawiu dodać śmietanę i jogurt, całość dokładnie wymieszać. Dodać też posiekany koperek oraz świeżo zmielony pieprz do smaku. Ponownie wymieszać.

Odstawić do lodówki do schłodzenia.
Chłodnik szczawiowy
Szczaw dokładnie umyć, osuszyc i posiekać.
Chłodnik szczawiowy
Bulion wlać do garnka i zagotować. Wrzucić posiekany szczaw i gotować 1-2 minuty. Wystudzić.
Chłodnik szczawiowy
Potem do szczawiu dodać śmietanę i jogurt, całość dokładnie wymieszać.
Chłodnik szczawiowy
Dodać też posiekany koperek oraz świeżo zmielony pieprz do smaku.