Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Chłodnik z młodych warzyw i maślanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny, prosty w przygotowaniu chłodnik z botwinki, młodej marchewki i pietruszki, przyrządzony na bazie maślanki.

Chłodnik z młodych warzyw i maślanki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chłodnik z młodych warzyw i maślanki

 

  • botwinka 1 pęczek
  • marchew młoda 3 szt
  • pietruszka młoda 2 małe szt
  • masło 1 łyżka
  • woda 300 ml
  • maślanka 500 ml
  • sól himalajska
  • Pieprz czarny- MŁYNEK
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • koperek świeży 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Chłodnik z młodych warzyw i maślanki
Przygotowujemy warzywa: siekamy botwinkę, marchew i buraczki kroimy w półplasterki, pietruszkę w kostkę.

W małym garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim buraczki, marchew i pietruszkę.

Wlewamy wodę, solimy, przykrywamy i gotujemy 10 minut.

Następnie wrzucamy liście botwinki, gotujemy 5 minut.

Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Dodajemy maślankę, sok z cytryny oraz posiekany koperek. Doprawiamy do smaku pieprzem.
Chłodnik z młodych warzyw i maślanki
Przygotowujemy warzywa: siekamy botwinkę, marchew i buraczki kroimy w półplasterki, pietruszkę w kostkę.
Chłodnik z młodych warzyw i maślanki
W małym garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim buraczki, marchew i pietruszkę.
Chłodnik z młodych warzyw i maślanki
Wlewamy wodę, solimy, przykrywamy i gotujemy 10 minut.
Chłodnik z młodych warzyw i maślanki
Następnie wrzucamy liście botwinki, gotujemy 5 minut.