Sposób przygotowania:
Chłodnik z młodych warzyw i maślanki
Przygotowujemy warzywa: siekamy botwinkę, marchew i buraczki kroimy w półplasterki, pietruszkę w kostkę.
W małym garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim buraczki, marchew i pietruszkę.
Wlewamy wodę, solimy, przykrywamy i gotujemy 10 minut.
Następnie wrzucamy liście botwinki, gotujemy 5 minut.
Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Dodajemy maślankę, sok z cytryny oraz posiekany koperek. Doprawiamy do smaku pieprzem.
W małym garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim buraczki, marchew i pietruszkę.
Wlewamy wodę, solimy, przykrywamy i gotujemy 10 minut.
Następnie wrzucamy liście botwinki, gotujemy 5 minut.
Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Dodajemy maślankę, sok z cytryny oraz posiekany koperek. Doprawiamy do smaku pieprzem.