Sposób przygotowania:
Chłodnik szczawiowy Eliprzygotowanie chłodnika
Szczaw opłukać i usunąć twarde ogonki. Ogonki pokroić, włożyć do malaksera, zmiksować i odcedzić sok na sitku.
przygotowanie chłodnika cd
Szczaw pokroić. Zagotować litr wody, dodać szczaw sparzyć go, ostudzić i włożyć do lodówki na dwie godziny.
przygotowanie chłodnika cd
Przygotować schłodzoną maślankę.
przygotowanie chłodnika cd
Przygotować zimną kwaśną śmietanę.
przygotowanie chłodnika cd
Do schłodzonego szczawiu dodać maślankę, śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem cukrem i czosnkiem granulowanym.
Jajka ugotować na twardo, obrać z łupinek i przekroić na połówki. Chłodnik rozlać na talerze i dodać jajka.
przygotowanie ziemniaków
Młode ziemniaki oskrobać, ugotować i odcedzić. Koperek opłukać, osuszyć i pokroić. Rozłożyć ziemniaki na talerze, okrasić roztopioną słoninką ze skwarkami i posypać koperkiem. Podawać z chłodnikiem szczawiowym. Smacznego!
gusia1000