eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Chłodnik szczawiowy Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przygotowałam chłodnik szczawiowy z maślanką i kwaśną śmietaną. Podałam go z młodymi ziemniakami okraszonymi słoninką ze skwarkami i posypanymi koperkiem.

Chłodnik szczawiowy Eli

Składniki:

Chłodnik szczawiowy Eli

chłodnik

  • 4 pęczki szczawiu
  • 1 litr maślanki
  • 330 mi kwaśnej śmietany 18 %
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku
  • odrobina czosnku granulowanego

ziemniaki

  • 1.5 kg młodych ziemniaków
  • 3 łyżki smalcu ze skwarkami
  • 1 pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Chłodnik szczawiowy Eli

przygotowanie chłodnika

Chłodnik szczawiowy Eli
Liście szczawiu opłukać i odciąć ogonki.

Szczaw opłukać i usunąć twarde ogonki. Ogonki pokroić, włożyć do malaksera, zmiksować i odcedzić sok na sitku.

przygotowanie chłodnika cd

Chłodnik szczawiowy Eli
Pokrojony szczaw sparzyć, ostudzić i włożyć do lodówki.

Szczaw pokroić. Zagotować litr wody, dodać szczaw sparzyć go, ostudzić i włożyć do lodówki na dwie godziny.

przygotowanie chłodnika cd

Chłodnik szczawiowy Eli
Przygotować zimną maślankę wyjętą z lodówki.

Przygotować schłodzoną maślankę.

przygotowanie chłodnika cd

Chłodnik szczawiowy Eli
Przygotować zimną śmietanę wyjętą z lodówki.

Przygotować zimną kwaśną śmietanę.

przygotowanie chłodnika cd

Do schłodzonego szczawiu dodać maślankę, śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem cukrem i czosnkiem granulowanym.

Jajka ugotować na twardo, obrać z łupinek i przekroić na połówki. Chłodnik rozlać na talerze i dodać jajka.

przygotowanie ziemniaków

Młode ziemniaki oskrobać, ugotować i odcedzić. Koperek opłukać, osuszyć i pokroić. Rozłożyć ziemniaki na talerze, okrasić roztopioną słoninką ze skwarkami i posypać koperkiem. Podawać z chłodnikiem szczawiowym. Smacznego!