Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Chłodnik szczawiowy z jajkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Chłodnik szczawiowy to pyszna zupa na upalne dni.

Chłodnik szczawiowy z jajkami

Składniki:

Chłodnik szczawiowy z jajkami

 

  • 25 dag szczawiu
  • 1 bulionetka
  • 2 ogórki świeże
  • 4 rzodkiewki
  • 4 cebulki dymki ze szczypiorem
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 szkl maślanki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik szczawiowy z jajkami
Do garnka wlać 3 szkl wody, zagotować, dodać bulionetkę. Szczaw umyć i bardzo drobno posiekać, dodać do wywaru i gotować około 4-5 minut, zdjąć z ognia, ostudzić. Cebulkę drobno posiekać razem ze szczypiorem. Ogórki i rzodkiewki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do zimnego wywaru ze szczawiem dodać cebulkę, ogórki, rzodkiewkę i maślankę, przyprawić do smaku, wymieszać, schłodzić. Jajka obrać, pokroić na ćwiartki i włożyć na talerze, zalać chłodnikiem.