Sposób przygotowania:
Chłodnik wg marlena1114
Sekretem tej zupy jest, że nie trzeba jej gotować, trzeba jedynie przysmażyć grzanki na oleju. Ogórek obrać ze skórki i bardzo drobno posiekać. Paprykę należy umyć i usunąć gniazda nasienne i pokroić w słupki. Środek bułki osaczyć 5 % octem winnym, następnie dokładnie wycisnąć i włożyć do miksera. Dodać posiekany ogórek, paprykę oraz drobno pokrojoną cebulę. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem i miksować przez ok. 2 minuty, następnie wlać olej i miksować jeszcze przez minutę. Zmiksowaną zupę wlać do wazy, wrzucić kostki lodu i wstawić na pół godziny do lodówki. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę i jeśli kostki lodu już się roztopiły, połączyć delikatnie z zupą. Podawać w filiżankach z przestygniętymi grzankami. Zupa jest super na upalne dni. Smacznego ; )