Magdusia1312

Magdusia1312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Chłodnik wiejski

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

pyszny, wiosenny chłodnik

Chłodnik wiejski

Składniki:

Chłodnik wiejski

 

  • 1 l. maślanki
  • szklanka śmietany
  • kopiasta łyżka posiekanych liści szczawiu
  • duży pęczek rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • cebulka
  • 20 dag. białego, dobrze odciśniętego sera
  • 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Chłodnik wiejski
szczypior wraz z cebulką siekamy, rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki. Maślankę lekko ubijamy ze śmietaną. gdy się spieni, dodajemy szczaw, rzodkiewkę, szczypior z cebulką, koperek, przyprawy i przez chwilę lekko ubijamy, by składniki się połączyły. na talerzykach rozkładamy kostki sera, zalewamy chłodnikiem. Podajemy z młodymi ziemniaczkami polanymi tłuszczem i pospanymi koperkiem.

Tagi:

sery ser