Sposób przygotowania:
Chłodnik z botwinką
Botwinkę po dokładnym umyciu i obraniu buraczków kroimy bardzo drobno i gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem wegety.
Jajka gotutujemy na twardo i kroimy w drobną kostkę. Rzodkiewkę myjemyi kroimy w drobną kostkę, ogórki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę
, a kalarepę po obraniu kroimy w cieniutkie paski (zapałki).
Do
ostudzonej botwinki dodajemy warzywa i jajka, zalewamy maślanką i kefirem,
doprawiamy do smaku pieprzem i solą.Natkę pietruszki i koprerk siekamy
bardzo drobno i dodajemy do zupy.
Jajka gotutujemy na twardo i kroimy w drobną kostkę. Rzodkiewkę myjemyi kroimy w drobną kostkę, ogórki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę
, a kalarepę po obraniu kroimy w cieniutkie paski (zapałki).
Do
ostudzonej botwinki dodajemy warzywa i jajka, zalewamy maślanką i kefirem,
doprawiamy do smaku pieprzem i solą.Natkę pietruszki i koprerk siekamy
bardzo drobno i dodajemy do zupy.