Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Chłodnik z botwinką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Idealny obiad w upalne, letnie dni

Chłodnik z botwinką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chłodnik z botwinką

 

  • Pęczek botwinki
  • Pęczek koperku
  • 1/2l kefiru
  • 2l maślanki
  • Kalarepa
  • 2 ogórki
  • Pęczek rzodkiewki
  • 4 jajka
  • Pęczek natki pietruszki
  • Przyprawa typu Vegeta
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Chłodnik z botwinką
Botwinkę po dokładnym umyciu i obraniu buraczków kroimy bardzo drobno i gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem wegety.
Jajka gotutujemy na twardo i kroimy w drobną kostkę. Rzodkiewkę myjemyi kroimy w drobną kostkę, ogórki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę
, a kalarepę po obraniu kroimy w cieniutkie paski (zapałki).
Do
ostudzonej botwinki dodajemy warzywa i jajka, zalewamy maślanką i kefirem,
doprawiamy do smaku pieprzem i solą.Natkę pietruszki i koprerk siekamy
bardzo drobno i dodajemy do zupy.
Chłodnik z botwinką
Idealnym dodatkiem są młode ziemniaki ugotowane z mundurkach