ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Chłodnik z botwinki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Najlepszy na ciepłe dni :)

Chłodnik z botwinki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chłodnik z botwinki

 

  • pęczek botwinki z buraczkami
  • pęczek rzodkiewki
  • koperek
  • ok. 500 g kefiru lub maślanki
  • ok.200 g jogurtu naturalnego
  • 0,5 cytryny
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Chłodnik z botwinki
Na 3 łyżkach masła podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się odrobinę zeszkli dodajemy buraki starte na tarce na dużych oczkach i łodygi botwiny drobno posiekane, podsmażamy 3 minuty i dodajemy drobno posiekane liście botwinki. Podsmażamy całość kilka minut i dolewamy odrobinę wody (tak mniej więcej 1 szklankę) gdy się zagotuje garnek możemy zdjąć z ognia i przestudzić. Gdy wszystko będzie już zimne dodajemy rzodkiewkę pokrojoną w cienkie półplasterki,posiekany koper, czosnek przeciśnięty przez praskę i dolewamy kefir oraz jogurt, miezamy. Następnie dodajemy sok z cytryny i doprawiamy. Mozna dodać mniej lub więcej kefiru lub maślanki wg upodobań. Smacznego :)
Chłodnik z botwinki
na masełku podsmażamy składniki do chłodniczka
Chłodnik z botwinki
dolewamy maślanki lub kefiru oraz jogurtu