Sposób przygotowania:
Chłodnik z botwinkiETAP 1:
Zioła,ogórek, botwinkę oraz rzodkiewkę umyj pod bieżącą wodą, oczyść i osusz. Małe buraczki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuść masło, wrzuć wiórki buraczków i duś na małym ogniu przez kilka minut. Zalej buraczki wywarem warzywnym i gotuj pod przykrycie 10 minut. Po tym czasie dodaj posiekaną nać oraz gałązki botwinki. Gotuj jeszcze 5 minut.
Wywar wystudź.
Rzodkiewkę oraz ogórek zetrzyj na tarce o grubych oczkach,dodaj do wystudzonego wywaru. Szczypiorek oraz koperek drobno posiekaj i również dodaj do garnka. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do chłodnika. Na końcu dodaj kefir oraz jogurt naturalny.
Dokładnie wymieszaj chłodnik, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Chłodnik wstaw do lodówki i schładzaj przez przynajmniej 30 minut.
Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo
ciasteczka
Czekoladka 2