Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Udka smażone w musztardowo - miodowej glazurze

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ten przepis jest dla tych, którzy nie lubią stać długo przy kuchence ale lubią dobrze zjeść :). Tak przyrządzone mięso smakuje wyśmienicie. Polecam !

Udka smażone w musztardowo - miodowej glazurze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka smażone w musztardowo - miodowej glazurze

 

  • 5-6 udek bez palek i bez żadnych kostek
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki ostrej musztardy
  • sol
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

  • Świeża, posiekana kolendra do posypania

Sposób przygotowania:

Udka smażone w musztardowo - miodowej glazurze
Mieso umyć, oczyścić z ewentualnych błonek, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać oliwę, na gorącą wrzucić 5 ząbków czosnku oraz ułożyć udka, smażyć na średnim ogniu aż staną się miękkie. Udka przełożyć z patelni do innego naczynia.

W miseczce rozmieszać miód, musztardę oraz przeciśnięte, pozostałe ząbki czosnku. Posolić i popieprzyć do smaku. Mieszankę wlać na patelnie i chwile smażyć. Dodać udka i smażyć na średnim ogniu do momentu, aż płyn z sosu wyparuje a mięso pięknie zrumieni.

Takie mięso doskonale smakuje z frytkami i sałatką.
UdkA smażone w musztardowo - miodowej glazurze
Mieso lekko podsmażyć na oliwie wraz z czosnkiem
UdkA smażone w musztardowo - miodowej glazurze
W miseczce wymieszać miód, musztardę i czosnek
UdkA smażone w musztardowo - miodowej glazurze
Glazurę wlać na patelnie na której smażyły się udka
UdkA smażone w musztardowo - miodowej glazurze
Udka smazymy w glazurze do momentu aż się pięknie zrumienia