Sposób przygotowania:
Chłodnik z botwinki i cukinii
Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Buraczki oraz marchewki również kroimy w kostkę. Liście oraz łodygi kroimy na kawałki.
W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy marchew i buraczki. Wlewamy wodę (tylko tyle, by przykryła warzywa), solimy i gotujemy 5 minut. Dodajemy cukinię oraz liście botwinki i gotujemy 10 minut. Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Wlewamy schłodzoną maślankę i dodajemy posiekany koperek oraz natkę pietruszki.
W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy marchew i buraczki. Wlewamy wodę (tylko tyle, by przykryła warzywa), solimy i gotujemy 5 minut. Dodajemy cukinię oraz liście botwinki i gotujemy 10 minut. Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Wlewamy schłodzoną maślankę i dodajemy posiekany koperek oraz natkę pietruszki.