Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 981]

Chłodnik z botwinki i cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taki chłodnik z botwinki oraz żółtej i zielonej cukinii świetnie sprawdzi się jako obiad w upalny dzień.

Chłodnik z botwinki i cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chłodnik z botwinki i cukinii

 

  • 1 zielona cukinia
  • 1 żółta cukinia
  • 1 pęczek botwinki
  • 2-3 młode marchewki
  • 3 łyżki oliwy
  • 500 ml maślanki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Chłodnik z botwinki i cukinii
Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Buraczki oraz marchewki również kroimy w kostkę. Liście oraz łodygi kroimy na kawałki.

W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy marchew i buraczki. Wlewamy wodę (tylko tyle, by przykryła warzywa), solimy i gotujemy 5 minut. Dodajemy cukinię oraz liście botwinki i gotujemy 10 minut. Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.

Wlewamy schłodzoną maślankę i dodajemy posiekany koperek oraz natkę pietruszki.
Chłodnik z botwinki i cukinii
Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Chłodnik z botwinki i cukinii
Buraczki oraz marchewki również kroimy w kostkę. Liście oraz łodygi kroimy na kawałki.
Chłodnik z botwinki i cukinii
Dodajemy cukinię oraz liście botwinki i gotujemy 10 minut.
Chłodnik z botwinki i cukinii
Wlewamy schłodzoną maślankę i dodajemy posiekany koperek oraz natkę pietruszki.