lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Zupa z botwinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Botwinka to jedna z tych nowalijek, która często u mnie gości wiosną i latem. Poniżej przedstawiam moją wersję tej pysznej zupy.

Zupa z botwinki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa z botwinki

 

Sposób przygotowania:

Zupa z botwinki
Botwinkę odcinamy od buraków i myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki. Buraki obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy razem z mięsem do garnka. Dodajemy lubczyk oraz pora, a także liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Wlewamy wodę i wstawiamy.

Gdy bulion zaczyna się gotować zbieramy szumowiny. Dodajemy 2 kostki rosołowe i gotujemy około 10-12 minut. Następnie dodajemy warzywa pokrojone w kostkę oraz botwinkę. Gotujemy do miękkości warzyw.

Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, cukrem oraz octem. Na koniec zabielamy zupę śmietaną.

Śmietanę łączymy z 1 łyżeczką mąki oraz 100 ml wody i powoli dolewamy do niej bulion, żeby ją zahartować. Gdy śmietana będzie ciepła wlewamy ją do zupy energicznie mieszając.

Gotujemy około 3-4 minuty
Zupa z botwinki
Botwine myjemy i kroimy na mniejsze części.
Zupa z botwinki
Obrane warzywa i ziemniaki kroimy w kostkę.