Sposób przygotowania:
Zupa z botwinki
Botwinkę odcinamy od buraków i myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki. Buraki obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy razem z mięsem do garnka. Dodajemy lubczyk oraz pora, a także liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Wlewamy wodę i wstawiamy.
Gdy bulion zaczyna się gotować zbieramy szumowiny. Dodajemy 2 kostki rosołowe i gotujemy około 10-12 minut. Następnie dodajemy warzywa pokrojone w kostkę oraz botwinkę. Gotujemy do miękkości warzyw.
Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, cukrem oraz octem. Na koniec zabielamy zupę śmietaną.
Śmietanę łączymy z 1 łyżeczką mąki oraz 100 ml wody i powoli dolewamy do niej bulion, żeby ją zahartować. Gdy śmietana będzie ciepła wlewamy ją do zupy energicznie mieszając.
Gotujemy około 3-4 minuty
Gdy bulion zaczyna się gotować zbieramy szumowiny. Dodajemy 2 kostki rosołowe i gotujemy około 10-12 minut. Następnie dodajemy warzywa pokrojone w kostkę oraz botwinkę. Gotujemy do miękkości warzyw.
Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, cukrem oraz octem. Na koniec zabielamy zupę śmietaną.
Śmietanę łączymy z 1 łyżeczką mąki oraz 100 ml wody i powoli dolewamy do niej bulion, żeby ją zahartować. Gdy śmietana będzie ciepła wlewamy ją do zupy energicznie mieszając.
Gotujemy około 3-4 minuty