BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1411]

Kalafiorowa z mięsnymi pierożkami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja dzisiejsza zupa kalafiorowa jest trochę inna niż zwykle. Przygotowuję ją zazwyczaj z ziemniakami ,lecz dzisiaj podaję ją z mięsnymi pierożkami. W sezonie letnim tej zupy nie może zabraknąć na moim stole.

Kalafiorowa z mięsnymi pierożkami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Kalafiorowa z mięsnymi pierożkami

 

Sposób przygotowania:

Kalafiorowa z mięsnymi pierożkami
Przygotowanie rosołu;

Do większego garnka wkładamy oczyszczone, opłukane mięso , zalewamy zimną wodą.

Dodajemy czosnek, cebulę, ziele angielskie oraz liście laurowe.

Całość doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na małym ogniu około godziny, zdejmując

wytworzone podczas gotowania szumowiny.

Po ugotowaniu wyjmujemy z rosołu mięso, cebulę i czosnek, a dodajemy oczyszczoną, pokrojoną na małe kawałki włoszczyznę.

Ponownie gotujemy około 15 minut na średnim ogniu.

Kalafior oczyszczamy ,myjemy i dzielimy na różyczki.

Następnie różyczki dodajemy do rosołu.

Gotujemy następne 15 - 20 minut aż kalafior będzie miękki lecz nie rozgotowany.

Do mniejszego garnuszka odlewamy chochlę rosołu, dodajemy śmietanę i mieszamy.

Roztwór rosołu ze śmietaną dodajemy do całej zupy.

Dodajemy posiekany koperek ( u mnie posiekana natka pietruszki).

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie.

Gotujemy około 10 minut od wypłynięcia nad powierzchnię wody.

Wyjmujemy łyżką cedzakową.

Zupę rozlewamy na talerze dodajemy połówki pierogów, posypujemy jeszcze posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.



rada;

Pierożki z mięsem możemy przygotować same lub kupić gotowe w sklepie.

Mięso obieramy i ponownie wkładamy do zupy.
Kalafiorowa z mięsnymi pierożkami
Oczyszczone , umyte mięso wkładamy do garnka zalewamy woda ,dodajemy cebulę, czosnek i przyprawy
Kalafiorowa z mięsnymi pierożkami
Kalafiora oczyszczamy ,myjemy i dzielimy na różyczki, jarzynę obieramy
Kalafiorowa z mięsnymi pierożkami
Obraną jarzynę kroimy na małe kawałki, następnie dodajemy do rosołu i gotujemy
Kalafiorowa z mięsnymi pierożkami
Do gotującego rosołu dodajemy obrane ,oczyszczone różyczki kalafiora
Kalafiorowa z mięsnymi pierożkami
Całość zabielamy śmietaną , na koniec dodajemy posiekany koperek lub natkę pietruszki
Kalafiorowa z mięsnymi pierożkami
Podajemy z ugotowanymi mięsnymi pierożkami