Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Makaron z warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Jeśli nie lubicie ostrych potraw zrezygnujcie z chili. Poza sezonem szparagi można zastąpić młodą cukinią lub innymi warzywami.

Makaron z warzywami

Składniki:

Makaron z warzywami

 

  • ok. 25 dag makaronu np. rurki
  • 1 papryka czerwona
  • ½ słoiczka pomidorów suszonych
  • 40 dag szparagów
  • kilka różyczek brokułu
  • ½ papryczki chili
  • tymianek
  • bazylia świeża
  • czosnek staropolski
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Makaron z warzywami
Szparagi umyć, usunąć zdrewniałe końce, ugotować, pokroić. Makaron ugotować al dente. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Pomidory suszone pokroić w mniejsze kawałki.

Na rozgrzanym oleju podsmażyć pomidory razem z papryką, kolejno dodać szparagi, brokuł, ostre papryczki oraz pokrojoną świeżą bazylię, dusić pod przykryciem kilka minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem staropolskim.

Na koniec wszystko połączyć z makaronem.