Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Chłodnik z botwinki z mięsem i jajkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Do botwinki zamiast soku z cytryny można dodać ocet.

Chłodnik z botwinki z mięsem i jajkami

Składniki:

Chłodnik z botwinki z mięsem i jajkami

 

  • botwinka 1 pęczek
  • pieczona pierś z kurczaka 25 dag
  • jogurt naturalny 800 ml
  • jajka gotowane na twardo 3 szt
  • woda z ogórków kiszonych 1 szkl
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • koperek siekany 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do maku

Sposób przygotowania:

Chłodnik z botwinki z mięsem i jajkami
Botwinkę umyć, drobno pokroić,włożyć do garnka, zalać 2 szklankami wrzącej wody, dodać sok z cytryny i przez chwilę gotować. Następnie zdjąć z ognia, pozostawić do ostudzenia. Gdy wywar jest zimny, odcedzić, połączyć z jogurtem, koperkiem i wodą z ogórków, wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Obrane jajka pokroić na ćwiartki, mięso w grubą kostkę. Do każdej porcji chłodnika włożyć po 2-3 ćwiartki jajka, po kilka kostek mięsa. Podawać od razu po przygotowaniu.