lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Zupa krem z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dziś wam prezentuję zupę krem z warzyw i cukinii. Zupa o kremowej konsystencji pełna aromatu i smaku. Wyraźnie czuć smak cukinii czosnku i przypraw. Dodatek prażone pestki dyni idealnie pasują do kremu, tu nie ma grama śmietany za to mnóstwo warzyw.

Zupa krem z cukinii Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa krem z cukinii

Składniki:

Sposób przygotowania:

Zupa krem z cukinii

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę 2 litry, wkładamy obraną marchew natkę pietruszki,pokrojone ziemniaczki w kostkę.

Doprawiamy sola i pieprzem i gotujemy na małym ogniu. Powstanie wywar warzywny.

Cukinie myjemy odcinamy końcówki i kroimy w kostkę( razem ze skórką).

Smażymy na odrobinie oleju jakieś 20 minut i przekładamy do naszego wywaru z warzywami i gotujemy razem.

Czosnek obieramy ścieramy na tarce i taki podsmażamy, dodajemy do zupy.

Można dodać troszkę papryki mielonej ostrej.

Kiedy nam się warzywa ugotują i zupa nabierze smaku zostawiamy do studzenia.

Kiedy nam się już ostudzi blender-ujemy. Powstaje pyszny gęsty krem.

Pestki podsmażamy na suchej patelni i posypujemy gorący krem ( na talerzu) i podajemy.

Zupa krem z cukinii
Cukinie myjemy odcinamy końcówki i kroimy w kostkę( razem ze skórką) Smażymy na odrobinie oleju jakieś 20 minut i przekładamy do naszego wywaru z warzywami i gotujemy razem.