Sposób przygotowania:
Zupa krem z cukiniiWykonanie:
Do garnka wlewamy wodę 2 litry, wkładamy obraną marchew natkę pietruszki,pokrojone ziemniaczki w kostkę.
Doprawiamy sola i pieprzem i gotujemy na małym ogniu. Powstanie wywar warzywny.
Cukinie myjemy odcinamy końcówki i kroimy w kostkę( razem ze skórką).
Smażymy na odrobinie oleju jakieś 20 minut i przekładamy do naszego wywaru z warzywami i gotujemy razem.
Czosnek obieramy ścieramy na tarce i taki podsmażamy, dodajemy do zupy.
Można dodać troszkę papryki mielonej ostrej.
Kiedy nam się warzywa ugotują i zupa nabierze smaku zostawiamy do studzenia.
Kiedy nam się już ostudzi blender-ujemy. Powstaje pyszny gęsty krem.
Pestki podsmażamy na suchej patelni i posypujemy gorący krem ( na talerzu) i podajemy.