marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Chłodnik z jajkiem i koperkiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mleko wstawić do lodówki,aby zsiadło się,jajka ugotować na twardo,koperek opłukać i posiekać,a oliwki osączyć.Zmieszać i doprawić.Podawać.

Chłodnik  z jajkiem i koperkiem.

Składniki:

Chłodnik z jajkiem i koperkiem.

 

  • 1 litr zsiadłego mleka,
  • 5 jajek,
  • pęczek koperku,
  • słoiczek czarnych oliwek,
  • sól i pieprz ziołowy.

Sposób przygotowania:

Chłodnik z jajkiem i koperkiem.
Mleko świeże odstawić przykryte do lodówki,aby się zsiadło.Mię-
-dzyczasie spłukać koperek i posiekać,a łodygi oddzielić.Jajka ug-
-otować na twardo ok.10min.Zalać zimną wodą i obrać ze skorupek
a następnie pokroić na ćwiartki.Oliwki czarne wyłożyć na sitko i
osączyć z oleju,można je pokroić do chłodnika lub dać w całości.
Zsiadłe mleko wyjąć z lodówki i dać posiekany koper i przyprawy
oraz oliwki i wymieszać.Jajka w ćwiartkach rozłożyć do miseczek
lub talerzy głębokich i wlewać na to chłodnik,który podajemy w wa-
-zie.Dobry na upały letnie.