Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Chłodnik z kwaśnego mleka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

orzeźwiająca propozycja na upały

Chłodnik z kwaśnego mleka

Składniki:

Chłodnik z kwaśnego mleka

 

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik z kwaśnego mleka
Botwinę pokroić w cienkie paski i ugotować z burakiem we wrzącej, osolonej wodzie. Burak wyjąć i zetrzeć. . Umyte ogórki obrać i cienko poszatkować w plasterki. Szczypiorek i koperek opłukać, osączyć i drobno posiekać. Ugotowane na twardo jajka pokroić na cząstki. Mleko rozmieszać ze śmietaną , dodać zimną botwinę z wywarem, ogórki, zieleninę oraz kwas z buraków lub ogórków. Zupę przyprawić solą i cukrem, dodać cząstki jajek.