Sposób przygotowania:
Chłodnik z melonem
Melon podzielić na ćwiartki, usunąć skórkę i pestki, miąższ pokroić w kostkę.
Ogórek obrać, usunąć pestki, miąższ również pokroić w kostkę. Pomidor ponacinać na krzyż, zalać gorącą wodą, zdjąć skórkę, miąższ podzielić na ćwiartki, usunąć szypułkę.
Połowę kostek melona wymieszać z kostkami ogórka i pomidora, dodać rosół, całość przełożyć do miksera. Zmiksować na gładko. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Wstawić na 20 minut do lodówki.
Krótko przed podaniem dodać do zupy krewetki i pozostałe kostki melona. Całość posypać koperkiem, natychmiast podawać.
Ogórek obrać, usunąć pestki, miąższ również pokroić w kostkę. Pomidor ponacinać na krzyż, zalać gorącą wodą, zdjąć skórkę, miąższ podzielić na ćwiartki, usunąć szypułkę.
Połowę kostek melona wymieszać z kostkami ogórka i pomidora, dodać rosół, całość przełożyć do miksera. Zmiksować na gładko. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Wstawić na 20 minut do lodówki.
Krótko przed podaniem dodać do zupy krewetki i pozostałe kostki melona. Całość posypać koperkiem, natychmiast podawać.