Chłodnik z ogórków

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

najlepsza zupa którą się nauczyłam robić dzięki pomocy siostry

Chłodnik z ogórków

Składniki:

Chłodnik z ogórków

 

  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2 świeże ogórki
  • sól
  • pieprz
  • 1 kefir 800 gram
  • 1 jogurt 400 gram
  • 2 jajka
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku

 

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik z ogórków
Do małego garnka wlałam wodę, lekko ją soląc. Gdy zaczęła się gotować to wrzuciłam surowe jaja. Gotowałam na twardo. Następnie je obrałam i posiekałam. W osobnym naczyniu wymieszałam jogurt wraz z kefirem. Do tego " sosu" wrzuciłam pociętą rzodkiewkę,  obrane i pokrojone w drobną kostkę ogórki, posiekany koperek wraz ze szczypiorkiem. Przyprawiłam całość do smaku solą i pieprzem. Chłodziłam w lodówce 30 minut. Taka zupa nie wymaga gotowania, i jest idealna na gorące upalne dni.