Chłodnik z wiśni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wiśnie zasypać mielonym cynamonem i mielonymi goździkami, zmiażdżyć miąższ i odstawić na kilka godzin przykryte talerzykiem obciąż

Chłodnik z wiśni

Składniki:

Chłodnik z wiśni

 

  • 2,5 kg wiśni
  • 300 g cukru
  • słodkie trzeba użyć mniej cukru) – zamiast wina można dodać ¾ litra słodkiej śmietany 12% lub jogurtu
  • 3 goździki
  • 1/2 łyżeczki świeżo startego cynamonu lub nieco więcej mielonego cynamonu
  • Schłodzona woda

Sposób przygotowania:

Chłodnik z wiśni
Wiśnie zasypać mielonym cynamonem i mielonymi goździkami, zmiażdżyć miąższ i odstawić na kilka godzin przykryte talerzykiem obciążonym ciężką puszką lub kamieniem. Następnie przetrzeć przez sito, dodać cukier, wino, dolać wody do smaku. (Zamiast wina można podprawić chłodnik śmietaną).