Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Chłodnik ze szpinakiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo

Chłodnik ze szpinakiem.

Składniki:

Chłodnik ze szpinakiem.

 

  • 1 l jogurt naturalny,
  • 20 dag szpinak,
  • 20 dag szczaw,
  • 10 dag masło,
  • 3 łyżki koperek siekany,
  • 2 łyżki szczypiorek siekany,
  • do smaku sól czosnkowa,
  • do smaku cukier

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik ze szpinakiem.
Świeży lub mrożony szpinak i szczaw umyć, sparzyć wrzącą wodą, odcisnąć i drobno posiekać. Do garnka włożyć masło, rozgrzać, dodać odciśnięty z wody i posiekany szpinak ze szczawiem, podsmażyć, ostudzić, zmiksować lub przetrzeć przez sito. Jogurt zmiksować lub roztrzepać ręczną trzepaczką, połączyć z zimnym szpinakiem, dodać zieleninę, wymieszać, przyprawić do smaku solą czosnkową i cukrem.

Tagi:

szpinak