suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Chmurki na biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne panki dla łasuchów

Chmurki na biszkopcie

Składniki:

Chmurki na biszkopcie

 

  • Cisto:
  • 5 jaj;
  • 15 dag cukru;
  • 15 dag mąki
  • Chmurki:
  • 4 białka;
  • 1/4 szklanki sody;
  • 25 dag cukru;
  • łyżka kakao;
  • 1 opakowanie żelatyny:

 

  • 1 opakowanie galaretki owocowej

Sposób przygotowania:

Chmurki na biszkopcie
Ciasto: Oddzielamy białka od żółtek, i ucieramy je (białka) z odrobiną soli, następnie dodajemy cukier do utrzepanej piany i nadal ubijamy. Dodajemy żółtka i mąkę. Wszystko mieszamy, przelewamy ciasto na dość dużą brytfannę i pieczemy przez ok 25 min., w tem 180oC.
Chmurki: Ubijamy pianę z białek. Gotujemy 1/4 szklanki wody z cukrem i gorącą wlewamy na pianę, następnie dodajemy żelatynę i ubijamy dalej. Połowę piany rozkładamy na upieczony placek, do drugiej dodajemy kakao i również kładziemy na poprzednią pianę. Galaretkę rozpuszczamy w trochę mniejszej ilości wody od tej podanej na opakowaniu i tężejącą wlewamy na ciasto, wkładamy do lodówki na kilka godz.

Tagi:

chmurki