Sposób przygotowania:
Popękane ciasteczka czekoladoweCiasto
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Dodać masło i mieszać, aż tłuszcz się stopi. Odstawić do przestudzenia.
Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Pod koniec dodać cukier, ekstrakt z wanilii i żółtka. Nadal ucierając dodać ostudzoną masę czekoladową.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypać do czekoladowej piany, zmiksować na najniższych obrotach miksera.
Tak przygotowaną masę przykryć folią aluminiową i schłodzić w lodówce całą noc (im dłużej tym lepiej. Jeśli masa będzie za krótko chłodzona, ciastka rozpłyną się w piekarniku i nie popękają).
Pieczenie
Ze schłodzonego ciasta (ciasto będzie bardzo twarde) za pomocą łyżeczki formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać je w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ten etap powinien być robiony możliwie jak najszybciej, by ciasto nie ociepliło się za bardzo). Piec w 170 st.C przez około 10 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić na kilka minut na blaszce. Następnie przenieść na kratkę i wystudzić. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Moje Wypieki)
lukrowanepierniczki
mocsłodkości
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2