kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 751]

Śliwki pod owsianą kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszny jesienny deser. Soczyste śliwki zapieczone pod chrupiącą, owsianą kruszonką smakują wybornie. Polecam.

Śliwki pod owsianą kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śliwki pod owsianą kruszonką

 

Sposób przygotowania:

Śliwki pod owsianą kruszonką
Kruszonka:

Masło kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z mąką i miodem. Wstawiamy do lodówki.

Śliwki myjemy i wycieramy ściereczką, przekrajamy i wyjmujemy pestki,

kroimy na mniejsze kawałki.

Kokilki smarujemy masłem i wkładamy pokrojone śliwki, a następnie kruszonkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy.
Śliwki pod owsianą kruszonką
Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i zagniatamy.
Śliwki pod owsianą kruszonką
Umyte i osuszone śliwki kroimy na mniejsze części.
Śliwki pod owsianą kruszonką
Miękkim masłem smarujemy żaroodporne kokilki.
Śliwki pod owsianą kruszonką
Do wysmarowanych masłem kokilki wkładamy śliwki.