akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Popękane ciasteczka czekoladowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki, z moimi małymi zmianami :). Ciasteczka są przepyszne, intensywnie czekoladowe i pięknie popękane. Polecam!

Popękane ciasteczka czekoladowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Popękane ciasteczka czekoladowe

 

  • Ciasto:
  • 225 g. gorzkiej czekolady posiekanej
  • 110 g. masła
  • ½ szkl. cukru
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 2/3 szkl. mąki pszennej

 

  • Dodatkowo:
  • ½ szkl. cukru pudru do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Popękane ciasteczka czekoladowe
1. Masło rozpuścić z czekoladą, ostudzić. 2. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, miksować. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Do piany wlać ostudzone masło z czekoladą oraz ekstrakt i wymieszać. Wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wmieszać je do masy. Masę schłodzić w lodówce całą noc. 3. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtoczyć w cukrze pudrze, a następnie lekko spłaszczyć dłonią. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170st.C około 15 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!
Popękane ciasteczka czekoladowe
Studzenie popękanych ciasteczek czekoladowych.