BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Muffinki borówkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do przygotowania tych muffinek, możemy użyć borówek świeżych, jak i mrożonych. W moim przepisie znalazły się borówki mrożone.

Muffinki borówkowe

Składniki:

Muffinki borówkowe

Suche

  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cukier 1/3 szklanki

Mokre

  • Mleko 1/4 szklanki
  • Olej 1/2 szklanki
  • Majonez 2 łyżki
  • Jaja całe 2 sztuki

Dodatek

  • Borówki 1/2 szklanki
  • Ziarna słonecznika do posypania

Sposób przygotowania:

Muffinki borówkowe

ETAP 1:

W misce mieszamy razem składniki suche. W drugiej misce mieszamy składniki mokre.

Mokre wlewamy do suchych i mieszamy, dodajemy borówki .

Składniki nie muszą być wymieszane idealnie, robimy to szybko i energicznie.

Do formy na muffinki wkładamy papierowe papilotki, łyżką nakładamy porcje ciasta, wierzch posypujemy słonecznikiem.
Pieczemy ok 20 minut w 180 C.