SUPERPRZEPIS

Popękane ciasteczka cytrynowe

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Popękane ciasteczka cytrynowe Więcej zdjęć (6)

Pyszne, proste, efektowne i mocno cytrynowe popękane ciasteczka polecają się w tym roku na słodkie poczęstunek dla Świętego Mikołaja :) ale dzieci też będą zachwycone :D

Składniki:

Popękane ciasteczka cytrynowe

 

Sposób przygotowania:

Popękane ciasteczka cytrynowe
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej – odstawiamy do wystygnięcia.

W misce ubijamy na puszystą masę jajka wraz z cukrem i skórką cytrynową. Do ubitej masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny i ostudzoną masę czekoladowo- maślaną – wszystko miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.

Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na 45 -60 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Cukier puder wsypujemy na talerzyk. 

Łyżeczka nabieramy porcję ciasta i formujemy w dłoni kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę starannie obtaczamy w cukrze pudrze. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem zachowując między ciastkami odstępy (rosną ).

Gotowe ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12-14 minut.

Upieczone ciasteczka przekładamy na kratkę i zostawiamy do przestygnięcia, a potem pałaszujemy popijając szklanką mleka ; )
Popękane ciasteczka cytrynowe
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej – odstawiamy do wystygnięcia.
Popękane ciasteczka cytrynowe
W misce ubijamy na puszystą masę jajka wraz z cukrem i skórką cytrynową.
Popękane ciasteczka cytrynowe
Do ubitej masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny i ostudzoną masę czekoladowo- maślaną – wszystko miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na 45 -60 minut.
Popękane ciasteczka cytrynowe
Łyżeczka nabieramy porcję ciasta i formujemy w dłoni kulki wielkości orzecha włoskiego
Popękane ciasteczka cytrynowe
każdą kulkę starannie obtaczamy w cukrze pudrze. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem zachowując między ciastkami odstępny (rosną ). Gotowe ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12-14 minut.

Tagi:

ciasteczka