Sposób przygotowania:
Popękane ciasteczka cytrynowe
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej – odstawiamy do wystygnięcia.
W misce ubijamy na puszystą masę jajka wraz z cukrem i skórką cytrynową. Do ubitej masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny i ostudzoną masę czekoladowo- maślaną – wszystko miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na 45 -60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Cukier puder wsypujemy na talerzyk.
Łyżeczka nabieramy porcję ciasta i formujemy w dłoni kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę starannie obtaczamy w cukrze pudrze. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem zachowując między ciastkami odstępy (rosną ).
Gotowe ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12-14 minut.
Upieczone ciasteczka przekładamy na kratkę i zostawiamy do przestygnięcia, a potem pałaszujemy popijając szklanką mleka ; )
W misce ubijamy na puszystą masę jajka wraz z cukrem i skórką cytrynową. Do ubitej masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny i ostudzoną masę czekoladowo- maślaną – wszystko miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na 45 -60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Cukier puder wsypujemy na talerzyk.
Łyżeczka nabieramy porcję ciasta i formujemy w dłoni kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę starannie obtaczamy w cukrze pudrze. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem zachowując między ciastkami odstępy (rosną ).
Gotowe ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12-14 minut.
Upieczone ciasteczka przekładamy na kratkę i zostawiamy do przestygnięcia, a potem pałaszujemy popijając szklanką mleka ; )