Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Chrupiące bagietki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowe pieczywo jest najlepsze. U mnie pieczone bardzo często. Bagietki wyszły mi przepyszne. Idealne i chrupiąca, a jak pachniały. Polecam każdemu.

Chrupiące bagietki z makiem

Składniki:

Chrupiące bagietki z makiem

Ciasto:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 4 łyżki oleju
  • 1 mała łyżeczka soli

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Chrupiące bagietki z makiem
1. Mąkę wsypujemy do większej miski. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłym mleku. Wlewamy je do mąki i mieszamy dokładnie widelcem, nie zagniatamy ciasta. Gdyby ciasto były zbyt zbite dolewamy ciepłego mleka, a zbyt luźne to dosypujemy mąki. Ilość mleka zależy o wilgotności mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej. Zagniatamy przez kilka minut na stolnicy posypanej mąką. Ciasto powinno być sprężyste i ładnie odchodzić od ręki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne pół godziny.

3. Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem części. Z każdej formujemy podłużną bagietkę i układamy na blaszkach posmarowanych cieniutko masłem lub margaryną. Ja formowałam długie cienkie bagietki, bo na takich mi zależało, ale można zrobić grubsze i krótsze. Następnie bagietki nacinamy ostrym nożem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie makiem.

4. Pieczemy od razu w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut.

5. Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi 8 sztuk bagietek.