Sposób przygotowania:
Szare kluski z blendera
Obrane ziemniaki umyć, pokroić na kawałki i porcjami dodać do blendera kielichowego, do każdej porcji wlać z 2 szklanki wody (nie spali się silnik blendera a woda odcieknie na sitku), dokładnie ziemniaki zmiksować
Na garnek położyć duże sitko z bardzo drobną siateczką nylonową (do takiego sitka nie trzeba gazy) przelać zmiksowane ziemniaki - u mnie 2 porcje, zostawić na 2-3 godziny, aby dobrze odciekła woda.
Boczek świeży, cebule pokroić w drobną kostkę, na smalcu zrumienić boczek, dodać cebulę, sól, paprykę ostrą i smażyć do złocistej cebuli.
Ziemniaki z sitka dodać do miski, wsypać obie mąki, kucharka, pieprz mielony, wbić jajka i wymieszać dokładnie łyżką, jeśli łyżka będzie stała w cieście to jest gotowe.
Wodę zagotować z olejem, dodać soli, porcję masy ziemniaczanej przełożyć na talerz i łyżką maczaną we wrzątku wrzucać z talerza porcje nie duże. Po wypłynięciu gotować z 3 minuty, jeśli są duże to gotować dłużej.
Kluski wyjmować na talerz cedzakiem, dodać boczek z cebulą i wymieszać kluskami.
Na garnek położyć duże sitko z bardzo drobną siateczką nylonową (do takiego sitka nie trzeba gazy) przelać zmiksowane ziemniaki - u mnie 2 porcje, zostawić na 2-3 godziny, aby dobrze odciekła woda.
Boczek świeży, cebule pokroić w drobną kostkę, na smalcu zrumienić boczek, dodać cebulę, sól, paprykę ostrą i smażyć do złocistej cebuli.
Ziemniaki z sitka dodać do miski, wsypać obie mąki, kucharka, pieprz mielony, wbić jajka i wymieszać dokładnie łyżką, jeśli łyżka będzie stała w cieście to jest gotowe.
Wodę zagotować z olejem, dodać soli, porcję masy ziemniaczanej przełożyć na talerz i łyżką maczaną we wrzątku wrzucać z talerza porcje nie duże. Po wypłynięciu gotować z 3 minuty, jeśli są duże to gotować dłużej.
Kluski wyjmować na talerz cedzakiem, dodać boczek z cebulą i wymieszać kluskami.