Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Serowo-budyniowe rożki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Serowo-budyniowe rożki to pyszna propozycja na podwieczorek. Przygotowuje się je bardzo szybko i szybko piecze. Smakują nawet takie gorące zaraz po upieczeniu. Dlatego, że do ciasta dodajemy ser biały to są mięciutkie i długo zachowują świeżość.

Serowo-budyniowe rożki

Składniki:

Serowo-budyniowe rożki

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 12,5 dag masła lub margaryny
  • 20 dag sera białego chudego
  • 1 budyń waniliowy ( na pół litra mleka )
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Serowo-budyniowe rożki
1. Mąkę, proszek do pieczenia, budyń w proszku, oba cukry przekładamy do miski, dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, dodajemy ser i wbijamy jajko, następnie zagniatamy ciasto.

2. Z ciasta odrywamy małe kawałki i na stolnicy oprószonej mąką toczymy małe wałeczki, następnie formujemy rożki, takie pół księżyce.

3. Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25 minut. Upieczone studzimy.

5. Podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wyszło mi 3 spore blaszki ciasteczek.