2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Chrupiące faworki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smaczne chrupiące faworki dla cierpliwych osób przy wyrabianiu ciasta troszkę pracochłonne

Chrupiące faworki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chrupiące faworki

 

  • Mąka pszenna, 30 dag
  • masło, 5 dag
  • żółtka, 3 szt
  • śmietana 18%, 1/4 szkl
  • sól, szczypta
  • cukier puder,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy,
  • kiliszek octu,
  • 50 dag smalcu do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Chrupiące faworki
Mąkę zmieszać ze smietaną ,dodać żółtka ,ocet szczyptę soli i proszek do pieczenia .Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i starannie wyrobić ciasto ,a następnie mocno wybić je wałkiem i jak najcieniej rozwałkować podsypując mąką by sie nie przylepiało do stolnicy ,pokroic na paski szerokosci 2-3 cm i długości około 10-15 cm kazdy paseczek przeciąć w środku wzdłuż i przewinąć przez otwór . w rondlu lub frytownicy roztopić smalec lub olej i do rozgrzanego wrzucić kawałek ciasta jeżeli od razu wypłynie tłuszcz jest dobrze rozgrzany i należy faworki smażyć na złocisty kolor .Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym przełożyć do miseczki i obsypać cukrem pudrem . Smacznego:)
Chrupiące faworki
Z podanych w przepisie składników zagniatamy ciasto
Chrupiące faworki
Wałkujemy ciasto przecinamy na paski przewijamy przez otwór w środku
Chrupiące faworki
Smażymy w głębokim rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor
Chrupiące faworki
Wyjmujemy osączamy przekładamy do miseczki posypujemy cukrem pudrem

Tagi:

faworki chrust