dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 292]

Chrupiące gofry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W lecie obowiązkowe do przygotowania. Szczególnie teraz gdy nie mamy ochoty odpalać piekarnika. Najlepiej smakują z bitą śmietaną i owocami :)

Chrupiące gofry

Składniki:

Chrupiące gofry

gorfy

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 zaokrąglone łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka z lekkim czubkiem proszku do pieczenia
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • 5 łyżek oleju
  • 2 duże jajka

Sposób przygotowania:

Chrupiące gofry
Białka wybić do miski, ubić na sztywną pianę. Do drugiej miski wsypać mąkę pszenną, cukier puder, proszek do pieczenia, dodać mleko, olej i żółtka, dobrze zmiksować.

Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Rozgrzać gofrownicą.

Smażyć na złoty kolor gofry. Podawać z bitą śmietaną i owocami.

Tagi:

deser gofry