Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Tiramisu z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rozpływająca się masa serowa, lekko gorzkie, mocno kawowe biszkopty z delikatnym smakiem migdałowego likieru amaretto, słodkie kakao i chrupiące orzechy. Warto poświęcić czas na przygotowanie tak smacznego ciasta które znika z talerzy w mgnieniu oka.

Tiramisu z orzechami

Składniki:

Tiramisu z orzechami

 

  • 250g. podłużnych biszoptów
  • 300 ml mocnego naparu z kawy ( najlepiej espresso )
  • 100 ml likieru amaretto
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • zczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 szklana posiekanych orzechów włoskich z laskowymi

Sposób przygotowania:

Tiramisu z orzechami
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem pudrem na jasną, puszysta masę, dodać mascarpone , zmiksować do połączenia się składników.

Masę serową połączyć z białkami delikatnie mieszając łyżką.

W szerokim, głębokim talerzu połączyć wystudzony napar kawowy z likierem amaretto.

Biszkopty maczać pojedynczo, z obu stron w kawie.

Układać jeden obok drugiego w blaszce.

Na biszkopty wyłożyć połowę masy serowo-jajecznej.

Czynność powtórzyć, deseru mają wyjść dwie warstwy.

Ciasto schłodzić w lodówce, można także zostawić na noc.

Oprószyć kakao oraz posypać mieszanką orzechów lekko dociskając.

Ciasto podawać mocno schłodzone.

Tagi:

tiramisu deser