BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 817]

Domowe lody z borówki amerykańskiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam smaczne lody jagodowe z borówki amerykańskiej. Smak lodów jest orzeźwiający, lody nie za słodkie.

Domowe lody z borówki amerykańskiej

Składniki:

Domowe lody z borówki amerykańskiej

 

  • borówka amerykańska 300 - 400 g,( czym więcej tym lepiej będą mocniej jagodowe)
  • cukier 80 g ( można więcej według uznania )

 

  • żółtka jaj 3 szt,
  • cukier 30 g,
  • woda przegotowana 1 łyżka,

 

  • białka jaj 3 szt,
  • cukier 50 g,

 

  • śmietana 30 % 400 ml,
  • cukier puder 2 łyżki,

Sposób przygotowania:

Domowe lody z borówki amerykańskiej
Lody z borówki amerykańskiej.

Oczyszczone , umyte i osączone owoce wkładamy do garnka.

Następnie ugniatamy tłuczkiem , dodajemy cukier i wstawiamy na mały płomień gazu. Gotujemy aż borówka sie rozgotuje, a sok stanie sie gęściejszy (od czasu do czasu przemieszać).

Gdy owoce będą już gotowe wtedy całość przecisnąć przez geste sitko.

Sok zostawiamy a skórki wyrzucamy.

Przygotowujemy dwie miseczki.

Do jednej miseczki wkładamy żółtka z jajek, cukier + 1 łyżka przegotowanej wody, miksujemy na puszystą białą masę.

W drugiej misce ubijamy białka z dodatkiem cukru około 50 g.

Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

Następnie do ubitej masy białkowej dodajemy stopniowo masę żółtkową, mieszamy delikatnie trzepaczką, następnie dodajemy stopniowo ubitą śmietanę.

Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. Przelewamy do pojemnika, dodajemy sok borówkowy delikatnie mieszamy ale nie całkiem do końca, aby uzyskać różne odcienie borówki.

Pojemnik dobrze zamykamy i wkładamy do zamrożenia.( przynajmniej na 5 - 6 godzin.)

Lody podajemy w towarzystwie ubitej śmietany i pysznej wafelki o smaku chałwy.

Tagi:

lody deser