Sposób przygotowania:
Domowe lody z borówki amerykańskiej
Lody z borówki amerykańskiej.
Oczyszczone , umyte i osączone owoce wkładamy do garnka.
Następnie ugniatamy tłuczkiem , dodajemy cukier i wstawiamy na mały płomień gazu. Gotujemy aż borówka sie rozgotuje, a sok stanie sie gęściejszy (od czasu do czasu przemieszać).
Gdy owoce będą już gotowe wtedy całość przecisnąć przez geste sitko.
Sok zostawiamy a skórki wyrzucamy.
Przygotowujemy dwie miseczki.
Do jednej miseczki wkładamy żółtka z jajek, cukier + 1 łyżka przegotowanej wody, miksujemy na puszystą białą masę.
W drugiej misce ubijamy białka z dodatkiem cukru około 50 g.
Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Następnie do ubitej masy białkowej dodajemy stopniowo masę żółtkową, mieszamy delikatnie trzepaczką, następnie dodajemy stopniowo ubitą śmietanę.
Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. Przelewamy do pojemnika, dodajemy sok borówkowy delikatnie mieszamy ale nie całkiem do końca, aby uzyskać różne odcienie borówki.
Pojemnik dobrze zamykamy i wkładamy do zamrożenia.( przynajmniej na 5 - 6 godzin.)
Lody podajemy w towarzystwie ubitej śmietany i pysznej wafelki o smaku chałwy.
Oczyszczone , umyte i osączone owoce wkładamy do garnka.
Następnie ugniatamy tłuczkiem , dodajemy cukier i wstawiamy na mały płomień gazu. Gotujemy aż borówka sie rozgotuje, a sok stanie sie gęściejszy (od czasu do czasu przemieszać).
Gdy owoce będą już gotowe wtedy całość przecisnąć przez geste sitko.
Sok zostawiamy a skórki wyrzucamy.
Przygotowujemy dwie miseczki.
Do jednej miseczki wkładamy żółtka z jajek, cukier + 1 łyżka przegotowanej wody, miksujemy na puszystą białą masę.
W drugiej misce ubijamy białka z dodatkiem cukru około 50 g.
Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Następnie do ubitej masy białkowej dodajemy stopniowo masę żółtkową, mieszamy delikatnie trzepaczką, następnie dodajemy stopniowo ubitą śmietanę.
Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. Przelewamy do pojemnika, dodajemy sok borówkowy delikatnie mieszamy ale nie całkiem do końca, aby uzyskać różne odcienie borówki.
Pojemnik dobrze zamykamy i wkładamy do zamrożenia.( przynajmniej na 5 - 6 godzin.)
Lody podajemy w towarzystwie ubitej śmietany i pysznej wafelki o smaku chałwy.
gusia1000