WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1457]

Chrupiące gofry budyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chrupiące, delikatne, śmietankowe gofry z dodatkiem budyniu w proszku. Pyszne z dowolnymi dodatkami na słodko a nawet bez niczego.

Chrupiące gofry budyniowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Chrupiące gofry budyniowe

 

  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1szkl. + 1 łyżka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1szkl. mleka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Chrupiące gofry budyniowe

ETAP 1:

Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pozostałe składniki tzn. mąkę, proszek do pieczenia, obydwa rodzaje cukru, olej i mleko umieścić razem z żółtkiem w misce. Zmiksować na jednolite ciasto bez grudek. Dodać pianę z białka i wymieszać delikatnie łyżką.

Gofrownicę rozgrzać. Posmarować płytki cienko olejem i nalać porcje ciasta. Piec gofry na rumiano

. U mnie zajęło to kilka minut w gofrownicy o mocy 700W.

Upieczone gofry wyłożyć na metalową kratkę. Podać z dowolnymi dodatkami, u mnie z cukrem pudrem.

Chrupiące gofry budyniowe
Gofry w trakcie pieczenia w rozgrzanej gofrownicy
Chrupiące gofry budyniowe
Ciasto gofrowe nalane do rozgrzanej gofrownicy
Chrupiące gofry budyniowe
Ciasto gofrowe wymieszane z ubitą pianą z białka
Chrupiące gofry budyniowe
Skłądniki ciasta gofrowego umieszczone w misce
Chrupiące gofry budyniowe
Ubita piana z białka