ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Sernik z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny, lekki, wilgotny sernik z rodzynkami na korzennych herbatniczkach, sernik jest aromatyczny, pachnący.

Sernik z rodzynkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik z rodzynkami

 

  • jajka 8 sztuk "M",
  • cukier 1 szklanka,
  • twaróg sernikowy 1 kg wiaderko,
  • budyń śmietankowy 1 opakowanie,
  • kasza manna 2 łyżki,
  • rodzynki 100 gram,
  • korzenne herbatniczki 200 gram,
  • cukier puder - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Sernik z rodzynkami

ETAP 1:

Sernik z rodzynkami
Jajka muszą być bardzo dobrze utarte z cukrem.

Całe jajka, cukier utrzeć mikserem na kogel-mogel do białości.

ETAP 2:

Sernik z rodzynkami
Składniki o temperaturze pokojowej, zwłaszcza ser z wiaderka.

Do jajek dodać twaróg z wiaderka, wsypać budyń, kaszkę manną i mikserem połączyć składniki.

ETAP 3:

Sernik z rodzynkami
Rodzynki można również wymoczyć w alkoholu.

Do masy serowej wsypać miękkie rodzynki, jeśli są mocno twarde to wcześniej je zalać wrzątkiem na 5 minut i odcedzić na sitku, masę mikserem wymieszać.

ETAP 4:

Sernik z rodzynkami

Formy silikonowe keksówki 22x11 cm, na dnie poukładać 2 warstwy herbatniczków, wlać masę serową, wygładzić wierzch łyżką.

ETAP 5:

Sernik z rodzynkami

Piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, serniki piec około 55 minut do suchego patyczka, w formach serniki dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.