KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Chrupiący kurczak w panierce panko.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Chrupiący kurczak Tonkatsu.

Chrupiący kurczak w panierce panko. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chrupiący kurczak w panierce panko.

 

  • filet z kurczaka, najlepiej z domowej hodowli lub ekologicznej,
  • mąka pszenna do obtoczenia,
  • jajko , lekko ubite,
  • japoński chlebek panko ( okruchy ), do kupienia w azjatyckich sklepach,
  • połowa cytryny,
  • zielenina do dekoracji,

 

  • składniki na sos:
  • ząbek czosnku,
  • łyżka octu ryżowego,
  • łyżka cukru brązowego,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 60 ml sosu japońskiego worcestershire,

Sposób przygotowania:

Chrupiący kurczak w panierce panko.
Mięso oczyszczamy, myjemy, osuszamy, marynujemy w sosie sojowym około godziny. Pierś z kurczaka rozbijamy tłuczkiem do mięsa, mąkę doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, osypujemy filet, następnie zanurzamy w jajku i obtaczamy dokładnie w panierce panko. Patelnie skrapiamy oliwą i smażymy po kilka minut z każdej strony, aż uzyskamy złotawy kolor. Gotowy filet kroimy w 2-3 cm paski, układamy na talerzu i podajemy zrobiony sos ( sos oczywiście można zastąpić gotowymi ulubionymi sosami dostępnymi w sklepach ). Sos przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i gotuj w małym rondelku przez około 20 minut , do chwili gdy stanie się gęsty i błyszczący.Smacznego...
Chrupiący kurczak w panierce panko.
Filet marynujemy przez godzinę w sosie sojowym.
Chrupiący kurczak w panierce panko.
Zbijamy i posypujemy z każdej strony mąką.
Chrupiący kurczak w panierce panko.
Moczymy a jajku i obtaczamy w panierce panko.
Chrupiący kurczak w panierce panko.
Smażymy na oliwie na złoty kolor z każdej strony.